Bra att veta

Här har vi samlat lite av den vanligaste information om vår förening.

Felanmälan och Fastighetsjour

Föreningen sköter själva om fastighetens drift och system. Har ni frågor eller vill göra en felanmälan gällande fastigheten av icke akut art kontaktar ni styrelsen på mailen: brfsk9@gmail.com.

 

Vid akuta fel har vi en fastighetsjour som heter Svanströms El och VVS:

Telefonnummer - 020-15 05 05

Mail: el.vvs@svanstromsel.se

Genom vårt avtal med Svanströms el och VVS har vi som boende i föreningen rabatt på arbeten och material hos dem. Var noga med att nämna att vi är avtalskunder vid kontakt med Svanströms.

Tvättstuga

Vi har en tvättstuga i föreningen och den är belägen i mitten av fastigheten under port 34. Du bokar tvättid i bokningsdatorn som är placerad utanför tvättstugan med hjälp av din låsbricka.

Tvättpassen är 3 timmar långa men du får ha kvar kläderna i torktumlare och torkskåp en halvtimme efter att din tvättid gått ut.

Har du en bokning till kl 13:00, låses alltså dörren för dig kl 13:30. Om en tvättid inte påbörjats inom 30 minuter kan den bokas och användas av någon annan.

Tiderna är:    

07:00 – 10:00
10:00 – 13:00
13:00 – 16:00
16:00 – 19:00
19:00 – 22:00

Våra tvättstugeregler hittar du under Trivselregler

 

Parkeringsplatser och garage

I föreningen har vi 31 parkeringsplatser och 7 garage som hyrs ut. Parkeringsplatserna kostar 250 kr/mån för boende (500 kr/mån för utomstående) och garagen 810 kr/mån. Det är separata köer till parkeringsplatserna och garagen. 

Maila till föreningen på brfsk9@gmail.com för att ansöka och uppge lägenhetsnr (vilket du hittar på ditt köpekontrakt och på er ytterdörr).  Du ställs då i kö och sedan återkommer vi så fort vi har något att erbjuda.

Uppsägning av p-plats eller garage görs till styrelsen via mail eller via hemsidan. Uppsägningstiden är 3 månader. Parkeringsplats/garage blir automatiskt uppsagd i samband med överlåtelse av lägenhet. 

Garagen är endast till för att förvara fordon. Kom ihåg att det är förbjudet att förvara allmänfarliga saker i förråden och garagen, så som bränsle och explosiva föremål.

Styrelsen har antagit en policy för parkeringsplatserna. Syftet är att åstadkomma en rättvis fördelning och en behovsstyrd tilldelning. Policyn hittar du som PDF längre ned på denna sidan.

 

TV, bredband och telefoni

I vår fastighet har vi tillgång till TV, bredband och telefoni via fiber (stadsnät via Zitius) och via Com Hem.

Fiberuttaget sitter i en vit metallbox, vanligtvis placerad i närheten av elmätaren och i vissa fall finns det även uttag på fler ställen i lägenheten. Com Hem-uttaget finns oftast placerat i vardagsrummet.

För att använda fiber kopplar du in dig i fiberuttaget och öppnar sedan din webbläsare. Då kommer du automatiskt till en portal som heter Zmarket där du kan välja vilken tjänsteleverantör du vill ha, vilken hastighet du vill ha och om du vill komplettera med IP-telefoni och/eller digitalTV (obs. inget av detta ingår lägenhetsavgiften).

​Vill du istället ha Com Hem som din tjänsteleverantör så besök www.comhem.se eller ring 90222 för mer information.
Kopplar du din TV till Com Hems uttag utan att teckna något avtal med dem har ni tillgång till de fria kanalerna, dvs SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV4, TV6, Axxes TV och FOX. Vid kanalsökning av digitalkanaler kan ni bli ombedda att ange Nätverks-ID vilket i vårt område är: 41001.


Förrådsutrymmen

Två källarförråd ingår i varje lägenhet, ett vanligt förråd och ett matkällarförråd. Förråden är märkta med lägenhetsnummer (lägenhetsnr står på lägenhetens ytterdörr). Kontakta styrelsen om du inte kan hitta dina förråd. Det finns även 5 st extra förråd som man kan hyra. Till dessa är det separat kö. Intresseanmälan görs via länken nedan.

Det är förbjudet att förvara allmänfarliga saker i förråden och garagen, så som bränsle och explosiva föremål.

​Stort gemensamt cykel- och barnvagnsförråd finns i källaren mellan port 30 och 34. Namnmärk era cyklar och barnvagnar så riskerar de inte att slängas vid städdagarna.
Kom ihåg att enbart cyklar och barnvagnar får förvaras i cykel- och barnvagnsförrådet.

 

Maila till föreningen på brfsk9@gmail.com för att ansöka.

 

Sophantering

Hushållssopor och matavfall slängs i sopbehållarna som befinner sig ute vid vägen. Hushållsavfall i den stora behållaren och matavfall i den lilla. Du öppnar behållarna med källarnyckeln. Sopbehållarna finns ute vid vägen på två ställen, den ena utanför port 40 och den andra utanför port 26 och lekplatsen (den som de flesta går förbi på väg till t-banan). Släng gärna på båda ställena för att få en jämn fördelning av sopor. Behöver ni fler papperspåsar för matavfall så finns det att hämta i tvättstugan.

Återvinning av kartong, tidningar, glas, plast, metall och batterier finns nere på Björnsongatan. Allt annat får man köra till återvinningscentral. De två närmsta är: Återvinningscentral Bromma, Linta Gårdsväg 16, Bromma
Återvinningscentral Lövsta, Lövstavägen 492, Hässelby


Nycklar, portkod och låsbrickor

Portkoden fungerar mellan klockan 07:00 och 21:00. Övrig tid öppnas porten endast med låsbrickan.

Det är ok att kopiera upp fler nycklar till er lägenhet och till sopbehållarna. För att göra detta åker ni till Great Security i Abrahamnsberg och tar med ert köpekontrakt som bevis för att det är er lägenhet. Behöver ni fler eller nya låsbrickor så kan detta köpas av styrelsen för 200 kr/st. Kontakt görs då via hemsida eller mail.

 

Städdagar och snöröjning

För att hålla nere avgiften har vi på årsmöte beslutat att hjälpas åt med att hålla rent på tomten och att skotta snö på vintern. Vi har två gemensamma städdagar per år. En på slutet av vårkanten och en på hösten, information sätts upp i trappuppgångarna när det börjar närma sig. När det snöar kommer en firma och plogar på baksidan/parkeringen och på vägen inne på gården. Utanför våra portar och på de smala gångbanorna hjälps vi boende åt med att skotta. När det nalkas snö placeras det ut snöskyfflar i alla portar.

 

Gillar du trädgårdsarbete?

Om du gillar att påta i trädgården så kan vi fixa så att du får tillgång till vårt gemensama redskapförråd. Kontakta styrelsen genom att skicka ett mail så ordnar vi det.

 

Sugen på att grilla?

Det är helt ok att grilla ute på gården. Använd gärna vår fina murade grill! På vinterhalvåret plockar vi undan gallret och grillredskapen så är du först ut på grillsäsongen så hör av dig till styrelsen så plockar vi fram dem. Ska du grilla stora kvantiteter så har föreningen en stor klotgrill som man kan låna. Hör av dig till styrelsen så ser vi till så du får tillgång till den.

 

Trivselregler

Våra trivselregler hittar du här: Trivselregler

 

Årsstämma

Årsstämman brukar gå av stapeln någon gång i april/maj varje år. Är man intresserad av styrelsearbete så kommer en valberedning kontakta alla medlemmar i föreningen för att ta upp intresseanmälningar inför årsstämman. Kallelse till årsstämman kommer i brevlådan senast 2 veckor innan. Vill du ta upp någon fråga eller något förslag på mötet måste en motion ha skickats in till styrelsen. Då alla motioner måste finnas med på kallelsen så är det viktigt att dessa skickas in i god tid innan årsstämman äger rum.

 

Får jag installera elspis och elugn?

Tyvärr får du inte installera elspis. Detta beror på att fastigheten och elnätet i närheten inte är anpassat för detta i dagsläget. Däremot är det ok att installera elugn men då är det 1-fas som gäller och maxeffekt 2500W. För mer info kontakta styrelsen. 

 

Viktigt om arbeten med el, gas och vatten

Endast hantverkare med rätt certifikat för arbete med el, gas eller vatten har tillstånd att utföra arbete med det i hela fastigheten. Kontrollera gärna att de hantverkare ni vill använda er av har de certifikat eller liscenser som krävs. Här finns en länk till Svensk Hantverkskontroll där man kan få råd och hjälp. Du kan även vända dig till styrelsen med frågor och funderingar angående detta.

 

Större renoveringar

Större renoveringar som påverkar lägenhetens utseende/planlösning så som rivning av väggar och dyl. måste godkännas av föreningens styrelse.

Brandsäkerhet

Av brandsäkerhetsskäl är det inte tillåtet att ställa saker i trapphusen och källargångar. Det gäller alltså allting, så som t.ex. barnvagnar, sparkcyklar, blommor o.s.v. Saker som påträffas där ändå kommer att beslagtas. Alla är även skyldiga att ha en brandvarnare i era lägenheter. Kom ihåg att testa dem med jämna mellanrum för att se så de fungerar.

 

Andrahandsuthyrning

Enligt kap 7, 10 § i bostadsrättslagen får en bostadsrättshavare upplåta sin lägenhet i andra hand för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke. Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ansöka om detta.

Kom ihåg att du måste ha ett giltigt skäl för att få hyra ut din lägenhet i andra hand. Vid andrahandsuthyrning tar föreningen ut ett avgift motsvarande 10 procent av ett prisbasbelopp utefter antalet kaledermånader som lägenheten är uthyrd.

Du hittar blankett för ansökan längre ned på den här sidan.

 

​Utförda renoveringar i fastigheten

Stambyte i badrum: 1995
Byte av lägenheternas elinstallationer: 1995
Balkongrenovering: 2005
Fasadrenovering på del av fastigheten: 2012
Byte av tak på del av fastigheten: 2012

Dränering av delar av huset: 2012

Byte av värmecentral: 2014

Byte av el-serviser: 2015

Byte av el-central i tvättstugan: 2017

Byte av el-stigare samt mätartavlor i samtliga lägenheter: 2017

Stambyte i kök: November 2017- Februari 2018

Sensorbelysning i trapphusen 2021

Sensorbelysning i källaren 2022

Byte av utohusbelysning på fram och baksidan 2023

Statusbesiktning av gasledningar i huset och i lägenheterna 2024

 


Planerade renoveringar i fastigheten

Inget för tillfället.

Frågor, idéer och förslag

​Om du har frågor som du inte fått svar på här eller om du har idéer och förslag om förbättringar i föreningen är du välkommen att kontakta styrelsen via mailen. Var nog med att ange vem du är och ditt lägenhetsnr. (Står på din ytterdörr)

Ansökan om medlemskap i föreningen och pantberv

När du köpt en bostad i vår fastighet ska du ansöka om att bli medlem i föreningen. Detta hjälper oftast mäklaren till med. Ansökan ska skickas till vår ekonomiska förvaltare. Adress finner du nedan eller under flicken "Ekonomisk förvaltning" i menyn ovan. När du godkänts som medlem får du betala en överlåtelseavgift på 2,5% av ett prisbasbelopp. Tar du lån för att köpa bostaden måste vi godkänna att bostaden pantsätts. Pantbrev från din bank skickas också till vår ekonomiska förvaltare. En pantsätningsavgift tas sedan ut på 1 % av ett prisbasbelopp. Båda dessa avgifter kommer på din första avi.​

 

Ekonomisk förvaltare

Vår ekonomiska förvaltare är SBC.

Webbsida: www.sbc.se

fakturaadress

Brf Skärkarlen 9 SBCID1438197
SBC
Box 5
851 02 Sundsvall